Πώς θα μοιάζει το μάρκετινγκ σε 10 χρόνια από τώρα;

Απόψεις και τάσεις. 

Η ανάγκη για (άμεση και ευέλικτη) προσαρμοστικότητα μεσα σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον έχει αυξηθεί. Οι marketers και οι επιχειρήσεις, είναι ¨καταδικασμένοι¨ να προετοιμάζονται για το απρόβλεπτο, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα. Δείτε παρακάτω σκέψεις και προβλέψεις κορυφαίων στελεχων του κλάδου, όπως τις κατέθεσαν στο thinkwithgoogle.com, οι οποίες μπορεί να μας δώσουν γεύση για το τι έχουμε να περιμένουμε. 

Η ψηφιακή και φυσική εμπειρία θα συγχωνευτούν σε όλα τα touchpoints 

Καθώς οι δρόμοι μεταξύ φυσικού και ψηφιακού συνεχίζουν να διασταυρώνονται, οι αγοραστές θα αναμένουν ακόμα περισσότερες αλληλεπιδράσεις με τις επιχειρήσεις σε περισσότερα touchpoints. Ο Kirk McDonald, North America CEO στη GroupM, πιστεύει ότι τα σημεία αυτά θα πρέπει να βασίζονται στους κρίσιμους πυλώνες της ιδιωτικότητας, της τεχνολογίας του brand purpose και της αειφορίας. Επίσης, τονίζει τη σημασία της δημιουργίας αυθεντικών σχέσεων με τους πελάτες.

Η εμπιστοσύνη στο brand θα εξαρτάται από την υπεύθυνη χρήση των προσωπικών δεδομένων

Ο Simon Kahn, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ στην Google APAC, τονίζει τον ρόλο της υπεύθυνης χρήσης των προσωπικών δεδομένων στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες. "Καθώς περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, οι εταιρείες θα έχουν άφθονα δεδομένα για να προσδιορίσουν τις ανάγκες των χρηστών, να σχεδιάσουν καλύτερες εμπειρίες και να παραδώσουν το σωστό μήνυμα στον σωστό χρόνο, στον σωστό άνθρωπο", εξηγεί. "Η υπεύθυνη ανάλυση που βασίζεται σε δεδομένα θα είναι ο οδηγός για τις επιχειρήσεις μέσα σε ένα πολύπλοκο και θορυβώδη χώρο επικοινωνίας".

Οι καταναλωτές θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο, χωρίς να θυσιάζουν την απόδοση

Σύμφωνα με τη Marie Gulin-Merle, αντιπρόεδρο ads marketing στην Google, η μελλοντική διαφήμιση δεν είναι ένας δυστοπικός χώρος που βλέπουμε στις ταινίες, αλλά μια εμπειρία που οι χρήστες θα παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην δημιουργία της. "Ετοιμαζόμαστε για ένα μέλλον όπου οι καταναλωτές θα εκτίθενται (με την συκτατάθεσή τους) στο πλέον σχετικό γι αυτούς περιεχόμενο και υπηρεσίες. Από προεπιλογή, οι αγοραστές θα έχουν τον έλεγχο στα χέρια τους, συνεπώς και την δύναμη να αρνούνται ή να αποδέχονται την δυνατότητα των επιχειρήσεων να τους προσεγγίσουν".

Οι διαφημίσεις θα γίνουν απλό και χρήσιμο περιεχόμενο

Η Yonca Dervisoglou, αντιπρόεδρος marketing, Google EMEA λέι: "Όταν εργαζόμουν στο μάρκετινγκ της Unilever, οι κάψουλες πλυντηρίου "all in one" ήταν το πιο σημαντικό προϊόν. Ωστόσο, εγώ ήμουν περισσότερο ενθουσιασμένη με το "λέιζερ πένα" που μπορούσε να απομακρύνει λεκέδες από πουκάμισα! Επιστρέφοντας πίσω, πάντα πίστευα στη δύναμη της τεχνολογίας η οποία μπορεί να κάνει τη ζωή καλύτερη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που, πριν από 20 χρόνια, έγινα μέλος μιας τεχνολογικής εταιρείας.

"Σήμερα, εργάζομαι στη Google και νιώθω τον ίδιο ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Με εργαλεία που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη, μπορούμε όλο και περισσότερο να παρέχουμε το ακριβές μήνυμα στο κατάλληλο κοινό, ακριβώς την κατάλληλη στιγμή - όλα αυτά σε μεγάλη κλίμακα και πάντα σεβόμενοι τις επιλογές και την ιδιωτικότητα του χρήστη. H Performance Max της Google είναι στιμγιότυπο αυτού στο σήμερα. Φαντάζομαι πως στο μέλλον, οι διαφημίσεις θα είναι ακόμη πιο εξατομιευμένες και θα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σε όλους, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλότερα πρότυπα απορρήτου. Η τεχνητή νοημοσύνη μας παρέχει ήδη μεγάλη αξία, και η εργαλειοθήκη του μάρκετινγκ θα συνεχίσει να εξελίσσονται με ταχύτητα.

Οι καταναλωτές θα επιδιώκουν αυθεντικές σχέσεις με τα brands

Οι καταναλωτές θα απαιτούν συνεχώς περισσότερα, καθώς θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες και πολλές εναλλακτικές επιλογές. Για τον Keith Weed, πρώην CMO της Unilever, το μέλλον ανήκει σε εκείνους που μπορούν να προσφέρουν αξία μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. "Στο μέλλον, δεν θα πρέπει να διαφημιζόμαστε σε κανέναν που δεν ενδιαφέρεται για εμάς. Αντ 'αυτού, πρέπει να παρέχουμε τις καλύτερες πληροφορίες και εμπειρίες, στον χρήστη που εχει εκδηλώσει πραγματικό ενδιαφέρον για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας"

Το μάρκετινγκ στο μέλλον θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη ενασχόληση με την τεχνολογία και τα προσωπικά δεδομένα, αλλά θα επικεντρωθεί επίσης στη δημιουργία αυθεντικών σχέσεων με τους καταναλωτές, στην παροχή χρήσιμων πληροφοριών και εμπειριών καθώς και στην ανάδειξη της αξίας των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Η Gen Ζ ταυτίζεται με τα brands που απευθύνονται στις αξίες της

Alex Schmider, Director of Transgender Representation at GLAAD: "Η πιο ετερογενής γενιά σε ό,τι αφορά την φυλετική, εθνοτική και πολιτιστική της ποικιλομορφία (η οποία είναι επίσης η πιο queer μέχρι σήμερα) θα είναι όλοι ενήλικοι καταναλωτές το 2032. Όμως ήδη βλέπουμε στη Gen Ζ, χρήστες που έχουν υψηλές προσδοκίες για το πώς και πού ξοδεύουν τα χρήματά τους. Η Gen Ζ (όπως και οι Millenials) επαναπροσδιορίζουν επίσης τη συζήτηση γύρω από το φύλο και την ισότητα των φύλων. Πιο απαιτητικοί καταναλωτές από τους γονείς και τους παππούδες τους, αυτή η ομάδα απαιτεί από τις επιχειρήσεις να αντανακλούν τις αξίες της, τόσο στις εσωτερικές τους πρακτικές όσο και στην διαφήμιση. Ο πήχης για τις επιχειρήσεις είναι ήδη υψηλά και μόνο να ανεβαίνει μπορεί τα επόμενα χρόνια. Η άνοδος θα είναι απότομη για τα brands που δεν ξεκινούν από τώρα την αναθεώρηση των εσωτερικών τους διαδικασιών, του μάρκετινγ και των προϊόντων τους. Ένα ελκυστικό διαφημιστικό σποτ δεν θα αρκεί για να κερδίσει αυτούς τους καταναλωτές."

Διαβάστε εδώ περισσότερες προβλέψεις.

© George Siempos. All rights reserved.