2023, ένα ακόμα έτος γεμάτο προκλήσεις.. και στο Digital (6+1 προτάσεις)

Το 2023 όπως όλοι έχουμε καταλάβει, θα είναι ένα ακόμα έτος γεμάτο προκλήσεις. Και το Digital Marketing δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτό.

Μέσα σε όλα τα αναπάντεχα και απρόβλεπτα που μας περιμένουν, το έτος αυτό θα αποτελέσει το σημείο που συναντιέται το "παλιομοδίτικο" (πχ email marketing) με το "μοντέρνο"  (machine learning και ΑΙ).

 Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πιστεύω πως αξίζει να ενισχύσουμε την φαρέτρα μας με έξι (+ένα) επιπλέον όπλα (όσοι δεν το έχουμε ήδη κάνει), για να κερδίσουμε τελικά κι αυτήν την μάχη στο Digital Marketing.

Πιο συγκεκριμένα:

“Snackable” video formats

Το Tik Tok effect έχει ήδη επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουμε βίντεο στο διαδίκτυο. Μικρότερα βίντεο, και ίσως έρθουν ακόμα πιο μικρά από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Το YouTube μπήκε σε αυτήν την λογική λανσάροντας τα YouTube Shorts, ακολούθησε το Instagram με τα reels. Το 2023 ενδεχομένως να δούμε ακόμα και το LinkedIn να λανσάρει τα δικά του snackable video formats.

Experiential marketing

Η διαφήμιση αλλάζει μορφή δίνοντας χώρο στην εμπειρία. Θα δούμε το βιωματικό marketing  (Experiential marketing) να συζητιέται και να εφαρμόζεται όλο και περισσότερο. Το βιωματικό μάρκετινγκ, που απαντά και ως "engagement marketing", είναι μια στρατηγική μάρκετινγκ που προσκαλεί το κοινό να αλληλεπιδράσει με μια επιχείρηση σε μια πραγματική κατάσταση. Χρησιμοποιώντας, engaging και απτό υλικό, η επιχείρηση μπορεί να δείξει στους πελάτες της όχι μόνο τι προσφέρει, αλλά τι αντιπροσωπεύει. Δεν είναι η διαφήμιση που μας συνδέει, είναι  η συζήτηση, η αλληλεπίδραση, η εμπειρία.

Παραδείγματα experiential marketing:

  • Classes and workshops
  • Conferences – webinars
  • Behind the scenes, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και δείγματα προϊόντων ώς δώρα

First Party Data

Μέσα στις τρικυμιώδεις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία δυο χρόνια σε όλες τις πλατφόρμες αλλά και στο πλαίσιο που ορίζει την λειτουργία τους, ένα πρέπει να είναι το δίδαγμα, τα δεδομένα σας πρέπει να σας ανήκουν.

Συλλέξτε first party data.

Και κάπως έτσι ίσως μας ξανασυστηθεί, ένας γνωστός από τα παλιά.. το email marketing. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί, εναλλακτικοί τρόποι που στοχεύουν στην "digital" αξιοποίηση της λίστας επαφών σας.

Artificial Intelligent

To 2023 είναι το έτος στο οποίο και οι πλέον δύσπιστοι θα καταλάβουν ότι το ΑΙ δουλεύει, δουλεύει και φέρνει αποτελέσματα. Εμπιστευτείτε το machine learning και την τεχνητή νοημοσύνη, θα δικαιωθείτε.

Omni Channel Marketing

Να είστε όπου βρίσκεται ο πελάτης σας είναι τουλάχιστον σημαντικό.

Το Omni Channel Marketing στοχεύει στο να δημιουργεί μια συνεκτική και ολοκληρωμένη εμπειρία σε όλα τα touchpoints από τα οποία περνά ο χρήστης. Μια Omni Channel στρατηγική, αξιοποιεί πολυκαναλικά δεδομένα, θέτοντας τους πελάτες στο επίκεντρο για να εξασφαλίσει μια απόλυτα συνεπή, ενοποιημένη εμπειρία σε πολλές συσκευές και κανάλια μάρκετινγκ. Οργανικά, paid, online και offline κανάλια θα συνεργαστούν το 2023 με σκοπό να μεγιστοποιήσουν την απόδοση των ενεργειών σας.

Video goes first (again)

Video σε οποιαδήποτε μορφή και ίσως βίντεο που έχουν παραχθεί από τους ίδιους τους πελάτες σας (user generated content) μπορούν να αποτελέσουν και το 2023 πολύτιμο asset.

Και κλείνοντας ας αναφέρουμε ίσως το σημαντικότερο. Οπλιστείτε με δημιουργικότητα και μην διστάσετε να πειραματιστείτε. Δυστυχώς, σε συγκυρίες σαν την σημερινή, λύσεις πανάκεια δεν υπάρχουν.

© George Siempos. All rights reserved.