Ένα Upgrade του iOS που κάποιοι το πλήρωσαν 10 δισ. δολάρια

Η Apple αυτό το έτος εισήγαγε σημαντικές αλλαγές οι οποίες αυστηροποίησαν το πλαίσιο στο οποίο τα iPhones διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα.

Συνέπεια των αλλαγών ήταν ο κάθε χρήστης της επίκαιρης έκδοσης του iOS να ερωτάται πριν την εγκατάσταση της εκάστοτε εφαρμογής για το αν θέλει να παραχωρήσει στοιχεία σχετικά με την δραστηριότητα του μέσα σε αυτήν.

Σύμφωνα με το Financial Times αυτή η αλλαγή κόστισε στους γίγαντες των social media (Facebook, YouTube, Twitter και Snapchat) 10 δισ δολάρια, μέχρι στιγμής γι αυτό το έτος.

Η Apple, με την αλλαγή που λάνσαρε τον περασμένο Απρίλιο, ρωτάει τους χρήστες μέσω ενός pop-up παραθύρου αν θέλουν να γίνεται track η δραστηριότητα τους για διαφημιστικούς σκοπούς. Αν οι χρήστες απαντήσουν αρνητικά (επιλέγοντας το «όχι») τότε η Apple μπλοκάρει το ID του χρήστη από τους διαφημιστές.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκτιμάται ότι μόλις το 4% των χρηστών iOS έχει κάνει opt-in (έχει επιτρέψει δηλαδή στην εκάστοτε εφαρμογή να παρακολουθεί την δραστηριότητα του). Αυτό φαίνεται πως ήταν αρκετό για να απωλέσουν το 12% των εσόδων τους για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους οι τέσσερις κολοσσοί του διαδικτύου (Facebook, Google - YouTube, Twitter και Snapchat) .

Κάπως έτσι, η ζωή των διαφημιστών γίνεται αρκετά πιο σύνθετη και αρκεί να δώσουμε ένα απλό παράδειγμα για να το κατανοήσουμε. Πριν τις αλλαγές της Apple μια εταιρεία ανδρικών εσωρούχων κέρδιζε έναν πελάτη με μια διαφήμιση που προβαλλόταν σε 1000 άνδρες. Πλέον η ίδια εταιρεία κερδίζει έναν πελάτη με την ίδια διαφήμιση να προβάλλεται σε 2000 ανθρώπους. Ξαφνικά φαίνεται πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε τους άνδρες από τις γυναίκες.

Ο Mark Zuckerberg τον Ιανουάριο του 2021 δήλωσε πως η Apple μετατρέπεται σε έναν από του μεγαλύτερους ανταγωνιστές του Facebook.

Μένει να δούμε που θα οδηγήσει αυτή η μάχη, με τα τέσσερα μεγαθήρια προς το παρόν να μετρούν τις πληγές τους.

© George Siempos. All rights reserved.