Η πανδημία αλλάζει ραγδαία τον τρόπο που ψωνίζουμε

2.675,50. Δεν πρόκειται για την αξία κάποιου προϊόντος. Ούτε για έναν μαγικό αριθμό. Ούτε καν για κάποιο κωδικό που ξεκλειδώνει κάτι. Είναι το ποσοστό αύξησης πωλήσεων που κατέγραψαν τα… παζλ τα οποία πωλήθηκαν ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας Skroutz την περίοδο 9-29 Μαρτίου 2020 σε σύγκριση με τις πωλήσεις που είχαν γίνει τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, πριν από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος COVID-19 στην Ελλάδα. Την ίδια περίοδο οι αγορές υποδημάτων –πλην αθλητικών–, φορεμάτων, μπουφάν, μειώθηκαν στην καλύτερη περίπτωση στο μισό.
501. Δεν πρόκειται εν προκειμένω για ένα από τα κλασικότερα μοντέλα τζιν παντελονιού γνωστής εταιρείας, αλλά για το ποσοστό αύξησης των ηλεκτρονικών πωλήσεων των σούπερ μάρκετ το διάστημα 16-22 Μαρτίου έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019 (στοιχεία της Convert Group). Την ίδια μάλιστα εβδομάδα το ποσοστό των ηλεκτρονικών πωλήσεων των σούπερ μάρκετ σε σύγκριση με τον συνολικό τζίρο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων αυξήθηκε 4,5 φορές και από 0,4% έφτασε το 1,8%.

Και μπορεί κάποιος εύλογα να υποστηρίξει ότι τα παραπάνω ποσοστά είναι συγκυριακά και σε αυτά αποτυπώνεται ο πανικός των πρώτων ημερών του πρώτου lockdown: στην μεν πρώτη περίπτωση να γεμίσει ο ελεύθερος χρόνος ενηλίκων και παιδιών μες στο σπίτι, στη δεύτερη να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός με πολύ κόσμο που υπάρχει στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ. Η συνέχεια, όμως, έδειξε ότι οι νέες καταναλωτικές συνήθειες που προκάλεσε η πανδημία ήρθαν για να μείνουν, αν όχι στον υπερθετικό βαθμό που παρατηρείται στα lockdowns, αλλά τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Μάλιστα, κάποιες συνήθειες που αναμενόταν να υιοθετηθούν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε ορίζοντα τριετίας –όπως για παράδειγμα η αγορά ειδών σούπερ μάρκετ μέσω του Διαδικτύου–, υιοθετήθηκαν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών και αποτελούν πλέον για πολλούς καθημερινότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group, το τρίτο τρίμηνο του 2020, περίοδος κατά την οποία δεν υπήρχαν περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ήταν σε ύφεση, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις των σούπερ μάρκετ κατέγραψαν αύξηση 183% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Εκτιμάται δε ότι στο σύνολο του έτους θα υπερβούν τα 100 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από πέρυσι.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η «Κραταιόν Συμβουλευτική» υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), το 16% των καταναλωτών έκανε αγορές για πρώτη φορά μέσω του Διαδικτύου όταν ξέσπασε η πανδημία, ενώ παρατηρείται αύξηση της συχνότητας των αγορών μέσω Διαδικτύου κατά μέσον όρο 6,4% σε όλους τους κλάδους, με το 60% των καταναλωτών να δηλώνει διατεθειμένο να εξακολουθεί να αγοράζει από τα ηλεκτρονικά καταστήματα όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

© George Siempos. All rights reserved.