Τρόποι να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου δουλεύοντας από το σπίτι.

Ο COVID-19 οδήγησε πολλές εταιρείες να εφαρμόζουν και να προτείνουν την εργασία από το σπίτι. Για τους περισσότερους εργαζομένους στην Ελλάδα η απομακρυσμένη εργασία είναι μια νέα πραγματικότητα.

Είτε πρόκειται για επιλογή είτε για αναγκαιότητα, η εργασία από το σπίτι έχει τα οφέλη της. Ένα από  τα πιο σημαντικά είναι η εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για την μετακίνηση σου προς τον άλλοτε χώρο εργασίας σου. Βέβαια σημαίνει επίσης ότι εναπόκειται σε εσένα να παρακινήσεις τον εαυτό σου  και να εκμεταλλευτείς τον χρόνο που εξοικονομείς από την παραμονή σου στο σπίτι.

Για να σε βοηθήσουμε στην προσπάθεια αυτή, εδώ είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για να παραμείνεις  υπεύθυνος, συνεργατικός και παραγωγικός καθώς εργάζεσαι από το σπίτι σου.

Συμβουλή 1: Δημιούργησε συνήθειες που σηματοδοτούν την έναρξη της δουλειάς.

Όταν εργάζεσαι σε ένα γραφείο, η καθημερινή ρουτίνα της προετοιμασίας και της μετακίνησης βοηθά το μυαλό σου να προετοιμαστεί για την ημέρα. Όταν εργάζεσαι από το σπίτι, μπορείς να δημιουργήσεις μία συνήθεια η οποία θα σηματοδοτεί την «έναρξη της εργάσιμης ημέρας», όπως η άσκηση, η ανάγνωση των ειδήσεων ή ο πρωινός καφές.

Ένας χώρος εργασίας μπορεί επίσης να είναι καθοριστικός. Εάν μπορείς να καθίσεις και να είσαι παραγωγικός οπουδήποτε, αυτό είναι υπέροχο. Αν όχι, η δημιουργία ενός καθορισμένου χώρου εργασίας - είτε πρόκειται για ένα ξεχωριστό δωμάτιο το οποίο μπορείς να διαμορφώσεις όπως θέλεις, για ένα πλήρως εξοπλισμένο γραφείο ή για ένα καθαρό μέρος της τραπεζαρίας ή της κουζίνας - μπορεί να σε βοηθήσει να πεις στον εγκέφαλό σου ότι βρίσκεσαι στον τόπο όπου εργάζεσαι παραγωγικά και χωρίς απόσπαση.

Σχετικά με τους παράγοντες εκείνους οι οποίοι θα σου αποσπούν την προσοχή: Είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εργασίας στο σπίτι. Για να διατηρήσεις το μυαλό σου στη σωστή λειτουργία, απέφυγε να κάνεις άλλες δραστηριότητες εκτός εργασίας κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας σου. Για παράδειγμα, προγραμμάτισε ξεχωριστό χρόνο για να μαγειρέψεις ή να μιλήσεις στο τηλέφωνο με έναν φίλο σου, και διαχώρισε τον από το διάστημα που έχεις προγραμματίσει να δουλέψεις.

Συμβουλή 2: Δώσε κίνητρο στον εαυτό σου με την δημιουργία μίας λίστας με τις εκκρεμότητες σου.

Μια απλή λίστα εργασιών μπορεί να σε κρατήσει τόσο οργανωμένο όσο και παραγωγικό κατά την διάρκεια της εργασίας σου από το σπίτι. Καθώς δημιουργείς τη λίστα σου, σκέψου τους μεγάλους, μακροπρόθεσμους στόχους, όπως την ολοκλήρωση ενός έργου, καθώς και μικρούς στόχους, όπως την ολοκλήρωση εργασιών που οδηγούν σε αυτόν τον μεγάλο στόχο. Ο έλεγχος αυτών των μικρότερων στόχων σου σε ενημερώνει ότι σημειώνεις πρόοδο, πράγμα που σου δίνει θετική ενέργεια για όλη την διάρκεια της ημέρας. Θα καταλάβεις και εσύ ότι η ολοκλήρωση του έργου μοιάζει πολύ πιο εύκολη όταν η διαδικασία χωριστεί σε μικρότερα τμήματα.

Γράψε ή πληκτρολόγησε τη λίστα με τα μικρότερα τμήματα για την ολοκλήρωση του έργου αντί να προσπαθείς να τα θυμάσαι. Δεν θα χρειαστεί να θυμάσαι συνεχώς τι πρέπει να κάνεις και η ευχαρίστηση να ολοκληρώνεται ένα κομμάτι της διαδικασίας υλοποίησης του έργου και να το αφαιρείς από την λίστα σου, πίστεψε με, θα σου δώσει ένα έξτρα κίνητρο.

Συμβουλή 3: Δημιούργησε ένα πρόγραμμα για όλη την ημέρα, όχι μόνο για την δουλειά

Η απομακρυσμένη εργασία απαιτεί ένα πρόγραμμα παρόμοιο με μια τυπική δουλειά γραφείου, αφού εσύ είσαι ο μόνος που καλείσαι να επιβάλεις στον εαυτό σου υπευθυνότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ολόκληρη η μέρα σου πρέπει να είναι μόνο δουλειά (είναι πραγματικά σημαντικό να κάνεις τακτικά διαλείμματα για να ανανεώνεις τον εαυτό σας διανοητικά, σωματικά και συναισθηματικά), αλλά ότι πρέπει να εντάξεις στον πρόγραμμα σου και άλλες δραστηριότητες οι οποίες θα σε βοηθήσουν να είσαι πιο παραγωγικός όχι μόνο στην δουλειά σου αλλά και στην καθημερινή σου ζωή.

 

Καλή επιτυχία!

© George Siempos. All rights reserved.