Κορονοϊός: Συμβουλές για να διαχειριστείτε την επιχείρησή σας εν καιρώ αβεβαιότητας

Καθώς οι κοινωνίες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον Κοροναϊό (COVID-19), παρουσιάζονται πρωτόγνωρες  προκλήσεις για τις επιχειρήσεις.

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πολυδιάστατη αντίδραση της αγοράς και της κοινωνίας.

Επικοινωνήστε με τους πελάτες σας

- Εάν οι ώρες λειτουργίας έχουν αλλάξει, επεξεργαστείτε το Google my Business σας και ενημερώστε το ωράριο λειτουργίας σας.

- Ανεβάστε posts στον λογαριασμό σας για να δώσετε στους πελάτες σας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις ειδικές προσφορές αυτής της περιόδου ή τα αποθέματα των προϊόντων που γνωρίζετε ότι έχουν ζήτηση.

- Εξετάστε το ενδεχόμενο να ορίσετε μια αυτόματη απάντηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων.

Επικοινωνία με τους υπαλλήλους σας

- Αποθηκεύστε πληροφορίες επικοινωνίας για τους υπαλλήλους, τους πωλητές και τους πελάτες σας σε εύκολα προσβάσιμο αρχείο, για να μπορείτε να ανατρέχετε σε αυτές και εκτός γραφείου.

- Δημιουργήστε ένα πλάνο δράσης και μοιραστείτε το με τους συνεργάτες σας.

- Εάν έχετε περισσότερα από ένα καταστήματα, δώστε στους τοπικούς υπευθύνους την αρμοδιότητα να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα βάσει των συνθηκών.

Εργασία από το σπίτι

- Εάν είναι δυνατόν, προετοιμαστείτε κατάλληλα για να συνεχίσετε την εργασία σας από το σπίτι π.χ. να πάρετε το laptop στο σπίτι σας στο τέλος κάθε εργάσιμης μέρας, να έχετε απομακρυσμένη πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες κλπ. Οργανώστε τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης σας και δημιουργήστε ένα πλάνο για ολοκλήρωση αυτών από το σπίτι, όσο αυτό είναι εφικτό.

- Προετοιμαστείτε να εργαστείτε αποτελεσματικά από το σπίτι με εργαλεία όπως το  https://grow.google/remotework/ που μας προσφέρει η google μέσω της πλατφόρμας Grow with Google.

- Εξοικειωθείτε με την χρήση εργαλείων τα οποία σας επιτρέπουν να επικοινωνείτε απομακρυσμένα.

- Αποκτήστε πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα από οπουδήποτε, φορτώνοντάς τα στο Cloud πχ μέσω της πλατφόρμας Google Drive ή One Drive της Microsoft.

Τροποποίηση της διαφήμισής σας (εάν είναι απαραίτητο)

- Επεξεργαστείτε τις διαφημίσεις σας ανάλογα με την ζήτηση των προϊόντων σας και ενημερώστε τους πελάτες σας εάν θα παραμείνετε ανοικτοί και εάν προσφέρετε χρήσιμες υπηρεσίες όπως η άμεση παράδοση ή τα δωρεάν μεταφορικά. (παρατηρούνται όλο και περισσότερες ερωτήσεις από τους καταναλωτές σχετικά με την διαθεσιμότητα μιας επιχείρησης το τρέχον χρονικό διάστημα)

- Σταματήστε τις καμπάνιες, εάν η διαθεσιμότητα του προϊόντος σας επηρεάζεται από προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, από αυξημένη ή μειωμένη ζήτηση.

- Αν η επιχείρησή σας βασίζεται σε πελάτες από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, εξετάστε το ενδεχόμενο να δώσετε προτεραιότητα στον προϋπολογισμό διαφημίσεων σε άλλες τοποθεσίες.

Μα κυρίως, παραμείνατε σε εγρήγορση, επιδείξτε καλά αντανακλαστικά και με αισιοδοξία προσπαθήστε να προσαρμοστείτε στα δεδομένα που είναι υπό διαμόρφωση.

© George Siempos. All rights reserved.