Αλλαγές για τους "Google Partners", η Google ταράζει τα νερά!

Το Google αναφέρει ότι οι partners θα συνεχίσουν να έχουν "έλεγχο και αυτονομία", καθώς δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις αυτόματα δημιουργούμενες συστάσεις-προτάσεις (recommendations).
«Θα ανταποκριθούν οι partners του Google στις συστάσεις-προτάσεις που τους προτείνει»; Αυτό είναι μεταξύ των ανησυχιών που ακούγονται από πολλούς επαγγελματίες του κλάδου μας, αφού η Google ανακοίνωσε ότι το τμήμα απόδοσης των απαιτήσεων του προγράμματος Google Partner θα αξιολογηθεί με βάση το optimization score του κάθε λογαριασμού διαχειριστή από τον Ιούνιο, με μεγαλύτερη έμφαση στις αυτοματοποιημένες στρατηγικές της Google.

Αυτή η αλλαγή, ειδικότερα - και η αντίδραση σ 'αυτήν – μας προβληματίζει όσον αφορά τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς της αυτοματοποίησης και ενδεχομένως να προκαλέσει αντιδράσεις στην σχέση των Google Ads Experts με τις πλατφόρμες που σχεδιάζουν την αυτοματοποίηση.
Αδιαμφισβήτητα υπάρχουν θετικά στοιχεία στην ανάλυση εκατομμυρίων  δεδομένων από ένα σύστημα, και το βασικότερο είναι η ακρίβεια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τα συστήματα δεν έχουν πλήρη εικόνα μιας μικρής ή μεσαίας επιχείρησης. Σίγουρα εξακολουθούν να εκπαιδεύονται (σε ​​χιλιάδες διαφημιζόμενους), αλλά υπάρχουν και οι εγγενείς συγκρούσεις όταν οι αλγόριθμοι που αναλύουν τα δεδομένα και στην συνέχεια κάνουν τις προτάσεις, σχεδιάζονται από τις καμπάνιες που πληρώνουν οι διαφημιστές / διαφημιζόμενοι για να εξυπηρετήσουν την στρατηγική τους.

Από την πρώτη ανακοίνωση της αλλαγής, στα μέσα Φεβρουαρίου, η Google διευκρίνισε ότι τα agencies θα πρέπει να έχουν βαθμολογία βελτιστοποίησης τουλάχιστον 70% για να συνεχίσουν να θεωρούνται Google partners. Στην ανακοίνωση της πρόσθεσε επίσης μία σημείωση που δηλώνει ότι με βάση τα δεδομένα των partners που ακολούθησαν τις συστάσεις-προτάσεις δείχνουν ότι "οι διαφημιζόμενοι που αύξησαν τη βαθμολογία βελτιστοποίησης σε επίπεδο λογαριασμού κατά 10 μονάδες σημείωσαν κατά μέσο όρο αύξηση 10% στις μετατροπές".

Εάν οι λογαριασμοί πέσουν κάτω από το κατώτατο όριο του 70% (ή δεν πληρούν τις υπόλοιπες απαιτήσεις), θα ενημερωθούν και θα τους δοθούν προτάσεις για την ικανοποίηση των απαιτήσεων. Θα έχουν στην διάθεση τους 60 ημέρες για να επιστρέψουν σε καλή κατάσταση πριν χάσουν το σήμα τους. Και φυσικά θα μπορέσουν να ανακτήσουν το σήμα τους όταν πληρούν ξανά τις απαιτήσεις.

*Optimization score: Η Google εμφανίζει μια βαθμολογία βελτιστοποίησης ή optimization score στο επίπεδο του λογαριασμού διαχειριστή, του προσωπικού λογαριασμού (individual) και της καμπάνιας. Ορίζεται ως "μια εκτίμηση για το πόσο καλά ο λογαριασμός σας έχει ρυθμιστεί για να λειτουργεί και να σας φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα". Η Google αξιολογούσε ήδη την απόδοση του λογαριασμού, αλλά ποτέ δεν ήταν σαφής σχετικά μετα στοιχεία που λαμβάνει υπόψη της για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Η ιδέα για τη χρήση της βαθμολογίας βελτιστοποίησης είναι να προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με το τι αξιολογείται και πώς μπορεί να βελτιωθεί.

© George Siempos. All rights reserved.