Τι πρέπει να ξέρετε για τα “Open Graph Meta Tags”

Οι Marketers ξέρουν να δημιουργούν πολύ περιεχόμενο ακολουθώντας με θρησκευτική ευλάβεια αυτό που έλεγαν οι παλαιοί: «Content is the king».

Μα ο Βασιλιάς είναι γυμνός χωρίς followers.. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να προσεγγίσουμε περισσότερο κοινό. Μα φυσικά, να αναρτάμε το περιεχόμενο μας στα απανταχού Social Media... γνώριμη και δοκιμασμένη συνταγή.

Πως όμως θα πρέπει να κοινοποιήσουμε το περιεχόμενο μας!

 

Οpen Graph, τι είναι και γιατί δημιουργήθηκε.

 Το Facebook μας σύστησε τον αλγόριθμό Open Graph, το μακρινό 2010. Ο εν λόγω αλγόριθμός σχεδιάστηκε για να επιτρέψει σε εξωτερικούς συνδέσμους, όταν αυτοί κοινοποιούνται στο Facebook να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα στοιχεία που αποτελούν μέρος του Facebook. Να βοηθά, με άλλα λόγια, το ταξίδι ενός συνδέσμου όταν αυτός κοινοποιείται από μια third party πλατφόρμα (βλέπε website) στο Facebook. Όλο αυτό γίνεται εφικτό με τον μηχανισμό του Open Graph ο οποίος αντλεί πληροφορίες από στοιχεία του κώδικά της σελίδας μας και στην συνέχεια της εισάγει στο Facebook, κάνοντας την κοινοποίηση μας περισσότερο λειτουργική και ενδεχομένως πιο ελκυστική.

Σε πολλές περιπτώσεις οι πληροφορίες διαβιβάζονται από το website στον αλγόριθμό του opengraph μέσω των social meta tags.

Και γιατί ο ρόλος των social media meta tags είναι καθοριστικός;

Ο τίτλος ή η περιγραφή μιας κοινοποίησης, όπως αυτή αναρτάται στα social media, μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά δείκτες όπως το Engagement rate, το CTR αλλά και τα Conversions.

Ίσως έχετε συναντήσει δυσκολίες προσπαθώντας να κοινοποιήσετε έναν σύνδεσμο στο Facebook (ή σε άλλα Social Networks). Πολλές φορές λείπει η εικόνα, κάποιες άλλες ο τίτλος δεν έχει σχέση με αυτό που φανταζόσασταν, και η περιγραφή δεν σας θυμίζει τίποτα.

Γι’ αυτές τις πληροφορίες υπεύθυνα είναι τα (social) meta tags. Και μπορεί μέχρι πρότινος (18/7/2017) να υπήρχε η δυνατότητα να επεξεργαζόμαστε χειροκίνητα την προεπισκόπηση των κοινοποιήσεων μας, τώρα όμως αυτή αποτελεί παρά μόνο μια ανάμνηση (τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς).

Και αυτά τα εμπόδια για τους αγαπημένους μας marketers και τους ευφάνταστους copyrighters προκύπτουν από την διαρκή προσπάθεια του Facebook να καταπολεμήσει την μάστιγα των fake news.

Κατά συνέπεια η ύπαρξη και η σωστή χρήση των social meta tags γίνεται πιο καθοριστική από ποτέ.

 

Τα βασικά συστατικά των open graph tags:

 og:title 
Όπως ενδεχομένως να μαντέψατε, εδώ καταχωρείται ο τίτλος που θέλουμε να κοινοποιηθεί στο Facebook.
Αν δεν καταχωρίσουμε κάποια πληροφορία, το open graph αντλεί τον τίτλο από το παραδοσιακό “meta title”.

Δεν υπάρχει περιορισμός στο πλήθος των χαρακτήρων. Προτείνεται η χρήση 60 – 90 χαρακτήρων.

Παράδειγμα:

<meta property=”og:title” content=”Your eye-catching title here” />

og:url 
Εδώ θα καταχωρίσουμε το url στο οποίο θέλουμε να κατευθύνουμε τον χρήστη.

Παράδειγμα:

<meta property=”og:url” content=”http://www.yourdomain.com” />

og:description 
Εδώ ενσωματώνεται η περιγραφή της κοινοποίησης σας. Αν αφήσετε το πεδίο κενό, το Facebook θα αντλήσει την πληροφορία από το meta tag.

Παράδειγμα:

<meta property=”og:description” content=”Your entertaining and descriptive copy here, if your meta description is good, use it.” />

og:image 
Εδώ εισάγουμε το url της εικόνας που θέλουμε να κοινοποιήσουμε.

Οι δημοφιλέστερες διαστάσεις 1200 pixels x 628 pixels (1.91/1 αναλογία).

Παράδειγμα:

<meta property=”og:image” content=”http://www.yourdomain.com/image-name.jpg” />

 

Check Open Graph Tags

Το Facebook για να κάνει την ζωή μας ευκολότερη δημιούργησε το Open Graph Object Debugger , ένα εγαλείο που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Αυτό, κατ’ αρχήν πραγματοποιεί έναν διαγνωστικό έλεγχο στον σύνδεσμο που θέλουμε να κοινοποιήσουμε, αποτυπώνοντας τα πιθανά σφάλματα που μπορεί αυτός να φέρει.

Επίσης μας δίνει μια προεπισκόπηση για το πως ο σύνδεσμός μας θα φαίνεται όταν αυτός κοινοποιηθεί.

Και επιπλέον μας βοηθά να καθαρίσουμε την cache του Facebook. Πραγματικά ευεργετικό!

 

Implement Open Graph Tags

Μα τα παραπάνω μπορεί α σας φαίνονται κινέζικα! Και μάλλον δεν ξέρετε να γράφετε κώδικα... θα πρέπει να απευθυνθείτε στον developer που σας υποστηρίζει. Αυτός θα βρει έναν εύκολο τρόπο να συνεργαστείτε με τον αλγόριθμό του Open Graph.

Μπορείτε όμως να νιώθετε τυχεροί αν για το site σας χρησιμοποιήσατε κάποια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα (WordPress, Joomla κτλπ). Οι περισσότερες από αυτές συνεργάζονται αποτελεσματικά με το Open Graph μέσω κάποιων plugins.

 

- Όταν τα Open Graph Tags λείπουν, ο αλγόριθμός αντλεί πληροφορίες από τα παραδοσιακά Meta Tags. Ωστόσο είναι πολλές οι φορές που οι marketers δεν θέλουν αυτά τα δύο να ταυτίζονται.

- Σχετικά με τις εικόνες, διατηρούμε ακόμα την δυνατότητα να ανεβάζουμε χειροκίνητα την εικόνα που θέλουμε να φέρει η κοινοποίηση μας.

- Κάθε Social Network έχει το δικό του αλγόριθμό Open Graph (βλέπε twitter cards κτλπ).

© George Siempos. All rights reserved.