Που το πάει ο Mark;

Πριν λίγες μέρες, η ανακοίνωση του Facebook πως θα μειώσει τον αριθμό των ειδήσεων που περνούν καθημερινά από τα News Feed αρκούσε για να σπείρει τον πανικό στους απανταχού εκδότες και διαχειριστές σελίδων.

Ο βασικός ισχυρισμός του Facebook είναι πως θέλει να βελτιώσει την ποιότητα των ειδήσεων που διανέμονται από αυτό.

Απώτερος σκοπός, να αντιμετωπίσει την μάστιγα των fakes news συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2016, μετά τις αμερικανικές εκλογές.

 Το Facebook, στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών, σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα σε εκδότες που επισημάνθηκαν από τους χρήστες ως αξιόπιστοι. Η εκστρατεία έχει ξεκινήσει πιλοτικά στην Αμερική και αναμένεται να επεκταθεί άμεσα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πως όμως σκοπεύει το Facebook να καταρτίσει την λίστα των αξιόπιστων εκδοτών;

Η αξιολόγηση θα βασιστεί σε ερωτηματολόγια τα οποία θα απαντηθούν από χρήστες που είναι εξοικειωμένοι με συγκεκριμένες πηγές ειδήσεων.

Δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η λίστα των αξιόπιστων εκδοτών ούτε οι κοινοποιήσεις αυτών θα σηματοδοτηθούν με συγκεκριμένο τρόπο.

 «Αυτή η ενημέρωση δεν έχει σαν στόχο να αλλάξει τον αριθμό των ειδήσεων που βλέπετε στο Facebook. Επιδιώκει να αλλάξει μόνο την ισορροπία των ειδήσεων που βλέπετε σε πηγές που είναι αποφασισμένες να εμπιστευτούν την κοινότητα», έγραψε ο CEO του Facebook Mark Zuckerberg πριν λίγες μέρες, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, «Αναμένουμε όμως ότι μετά τις συγκεκριμένες αλλαγές, οι ειδήσεις θα αποτελέσουν το 4% περίπου των News Feed - από το 5% που κατέχουν σήμερα», συμπληρώνει ο Mark.

Παρά την επιχειρηματολογία του Zuckerberg και την ανησυχία του περί του κύρους του Facebook, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως οι επικείμενες αλλαγές δεν είναι παρά μια προσπάθεια για περαιτέρω αύξηση των εσόδων του κορυφαίου Social Network.

© George Siempos. All rights reserved.